Cum e reglementată prescripția executării pedepsei? - Avocati-md.com

Cum e reglementată prescripția executării pedepsei?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
1

03.12.2024

Dacă un condamnat nu e prins imediat și se ascunde mulți ani, la un moment dat se stinge executarea pedepsei?

Răspuns 05.12.2024
Data răspunsului: 05.12.2024

Da, Codul penal prevede și prescripția executării pedepsei, care înseamnă că, după un anumit termen de la rămânerea definitivă a sentinței, dacă infractorul nu a fost găsit ori nu s-a predat, pedeapsa nu se mai execută. Termenele diferă în funcție de durata pedepsei. Dacă e o pedeapsă mică, termenul de prescripție e mai scurt, iar pentru pedepse grave, e mai lung. Totuși, pentru crime deosebit de grave (genocid, crimă de război) nu există prescripție la executarea pedepsei. Dacă anterior s-a întrerupt acest termen, de exemplu prin ascundere intenționată, se prelungește. E decizia instanței să constate prescripția, fiind o cauză care stinge executarea.

Похожие вопросы

Care este distincția între contravenție și infracțiune?

Nu sunt răspunsuri
14.11.2024
Uneori, se comit fapte care par similare, dar unele sunt încadrate drept contravenții, altele drept infracțiuni. Aș vrea să știu care e criteriul principal de diferențiere, ce organe aplică sancțiunile și ce consecințe rezultă din clasificare.
0
0
1

Ce este infracțiunea continuată?

Nu sunt răspunsuri
28.11.2024
Uneori, un inculpat comite mai multe acte asemănătoare împotriva aceleiași victime sau bun, pe durata unor zile diferite. Se consideră o singură infracțiune sau mai multe separate?
0
0
0

Ce este instituția recidivei în dreptul penal?

Nu sunt răspunsuri
04.12.2024
Dacă o persoană care a fost deja condamnată pentru o infracțiune săvârșește din nou o faptă penală, se consideră recidivă? Cum se agravează pedeapsa în acest caz?
0
0
1

Cum se definește legitima apărare în Codul penal?

Nu sunt răspunsuri
15.01.2025
Dacă o persoană își apără integritatea ori bunurile împotriva unui atac, la ce punct e considerată faptă justificată și nu infracțiune? Aș vrea exemple de legitimitate și depășirea limitelor.
0
0
2
Afișați tot