Dreptul concurenței și fintech - Avocati-md.com

Dreptul concurenței și fintech

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

24.01.2025

O întrebare despre piața serviciilor financiare inovative. Dacă o mare bancă îngreunează accesul unor fintech la sistemul de plăți, e un abuz?

Răspuns 27.01.2025
Data răspunsului: 27.01.2025

E posibil ca banca, având poziție puternică pe piața serviciilor de plată, să recurgă la practici care obstrucționează fintech-urile (refuz de parteneriat, comisioane excesive). Legislația concurențială poate considera acest comportament ca abuz de poziție dominantă dacă fintech-ul depinde de infrastructura băncii. Reglementările PSD2 și directivele privind plățile electronice (adoptate parțial și în Moldova) impun băncilor să deschidă acces la infrastructura de plăți pentru furnizorii autorizați, în termeni nediscriminatorii. Consiliul Concurenței evaluează cota băncii, rolul infrastructurii, condițiile propuse fintech-ului. Dacă se stabilește că e un refuz abuziv, se impune încetarea faptei și sancțiuni. De asemenea, BNM și alte autorități pot interveni pentru liberalizarea pieței.

Похожие вопросы

Ce înseamnă concentrările economice și când e nevoie de autorizare?

Nu sunt răspunsuri
13.12.2024
Dacă două companii importante decid să fuzioneze, am auzit că ar trebui să ceară acordul Consiliului Concurenței. Cât de mari trebuie să fie firmele pentru a intra sub incidența Legii concurenței și ce se întâmplă dacă nu solicită autorizarea?
0
0
0

Abuzul de dependență economică

Nu sunt răspunsuri
12.11.2024
Este posibil să existe un abuz de tip concurențial și dacă o firmă nu e neapărat dominantă, dar clienții săi depind semnificativ de ea? Cum se definește dependența economică?
0
0
0

Monitorizarea comportamentului post-fuziune

Nu sunt răspunsuri
11.11.2024
După aprobarea unei fuziuni, Consiliul poate verifica dacă părțile respectă angajamentele asumate? Și dacă se constată încălcări, fuziunea se anulează?
0
0
0
Afișați tot