Care e rolul instanțelor judecătorești în litigiile fiscale? - Avocati-md.com

Care e rolul instanțelor judecătorești în litigiile fiscale?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

06.12.2024

Dacă am contestat decizia Serviciului Fiscal la organul ierarhic superior, dar am fost respins, pot merge în instanță? Ce competențe are judecătorul și ce probe se acceptă?

Răspuns 08.12.2024
Data răspunsului: 08.12.2024

După epuizarea procedurii administrative (contestarea la Fisc), contribuabilul nemulțumit poate iniția acțiune în contencios administrativ la Judecătoria specializată în litigii cu autoritățile publice. Judecătorul analizează legalitatea deciziei fiscale, poate admite probe contabile, rapoarte de expertiză, martori. Dacă stabilește că autoritatea a încălcat legea, anulează total sau parțial decizia de impunere. Instanța poate dispune restituiri de sume achitate în plus ori anula penalități. Hotărârile judecătorești devin definitive dacă nu sunt atacate la Curtea de Apel și ulterior la Curtea Supremă de Justiție. Prin acest mecanism, justiția controlează abuzurile sau erorile Fiscului. Totuși, contribuabilul trebuie să asigure un dosar bine documentat și să respecte termenele legale de contestare.

Похожие вопросы

Ce reprezintă obligația fiscală și cine o stabilește?

Nu sunt răspunsuri
18.01.2025
Aș dori să înțeleg în ce constă exact obligația fiscală a unui contribuabil, cum și când apare această obligație, precum și cine are competența de a o determina și a o stabili legal. Mă interesează și care este actul normativ principal care reglementează obligația fiscală în Republica Moldova.
0
0
2

Cine face controlul fiscal și cum se desfășoară?

Nu sunt răspunsuri
Mă interesează să aflu ce tipuri de controale poate realiza Fiscul, dacă anunță înainte agentul economic, cum se efectuează perchezițiile și dacă pot refuza accesul inspectorilor. De asemenea, ce acte încheie la final?
0
0
1

Care e regimul microîntreprinderilor?

Nu sunt răspunsuri
13.12.2024
Am auzit că există un sistem fiscal simplificat pentru microîntreprinderi, cu o cotă unică de impozitare. E încă valabil sau au fost schimbate regulile?
0
0
0

Ce operațiuni sunt scutite de TVA?

Nu sunt răspunsuri
11.11.2024
Am auzit că există unele tranzacții pentru care nu se aplică TVA, precum exportul sau livrarea unor servicii sociale. Cum anume se stabilește scutirea, și e scutire cu sau fără drept de deducere?
0
0
0
Afișați tot