Ce rol au tribunalele internaționale penale ad-hoc (fosta Iugoslavie, Rwanda)? - Avocati-md.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Ce rol au tribunalele internaționale penale ad-hoc (fosta Iugoslavie, Rwanda)?

Ce rol au tribunalele internaționale penale ad-hoc (fosta Iugoslavie, Rwanda)?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

24.01.2025

ONU a creat tribunale speciale pentru judecarea crimelor de război. Care e temeiul lor legal, competența teritorială și ce le diferențiază de Curtea Penală Internațională?

Răspuns 27.01.2025
Data răspunsului: 27.01.2025

Tribunalele ad-hoc (Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, TPIY, și Tribunalul Penal Internațional pentru Rwanda, TPIR) au fost instituite prin rezoluții ale Consiliului de Securitate, în baza capitolului VII, pentru a ancheta genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război comise în acele zone. Competența e limitată la conflictele respective, la perioada de comitere și la teritoriu. Ele s-au desființat după finalizarea dosarelor, lăsând o structură reziduală. Spre deosebire de Curtea Penală Internațională, care are jurisdicție permanentă și universală (limitată totuși la state părți), tribunalele ad-hoc au existat doar pentru fapte specifice. Deși sub mandat ONU, au funcționat autonom, cu procurori și judec

Похожие вопросы

Ce înseamnă principiul non-intervenției în dreptul internațional?

Nu sunt răspunsuri
21.01.2025
Țările sunt obligate să nu intervină în treburile interne ale altor state. Aș dori clarificări privind ce tip de acțiuni sunt considerate „intervenții”, cum se raportează acest principiu la ajutorul umanitar și la acțiunile Consiliului de Securitate.
0
0
1

Ce este opinia consultativă emisă de CIJ?

Nu sunt răspunsuri
28.11.2024
Curtea Internațională de Justiție poate emite opinii consultative. Care e diferența față de hotărârile contencioase, cine le poate solicita și au efect obligatoriu?
0
0
2

Ce este protecția diplomatică și cum se exercită ea?

Nu sunt răspunsuri
17.12.2024
Un cetățean moldovean se află într-o țară străină și e supus unei încălcări. Ce înseamnă protecția diplomatică oferită de statul de origine și cum se aplică în dreptul internațional?
0
0
2

Care e cadrul legal pentru extrădare între state?

Nu sunt răspunsuri
07.12.2024
Extrădarea e procedeul prin care un stat livrează o persoană altui stat, unde e acuzată de crimă sau execută pedeapsa. Există un tratat general? Ce condiții se verifică?
0
0
1
Afișați tot