Practicile de marketing agresiv (vânzări sub cost) la retaileri - Avocati-md.com

Practicile de marketing agresiv (vânzări sub cost) la retaileri

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

19.11.2024

Un supermarket mare decide să vândă unele produse sub cost, pentru a atrage clienți și a scoate de pe piață magazinele mici. E concurență neloială?

Răspuns 21.11.2024
Data răspunsului: 21.11.2024

Vânzarea sub cost (predatory pricing) e considerată practică anticoncurențială dacă vine din partea unei firme dominante și are scopul de a elimina concurența, urmând apoi majorarea prețurilor. Consiliul Concurenței analizează dacă prețul e sub costul variabil mediu, durata comportamentului și intenția de excludere a rivalilor. Dacă se demonstrează că supermarketul a suportat pierderi intenționate, blocând micii retaileri, urmează sancțiuni. Totuși, scăderea temporară a prețurilor (promoții, lichidări de stoc) nu e neapărat ilegală. Important e să se verifice cota de piață a retailerului, repetitivitatea practicii și efectul pe piață. Dacă prețul sub cost e doar tactică de reclamă punctuală, poate fi permis, dar dacă se abuzează de forța economică, devine încălcare a Legii concurenței.

Похожие вопросы

Controlul fuziunilor transfrontaliere

Nu sunt răspunsuri
08.12.2024
Dacă un grup internațional achiziționează o companie locală, trebuie să notifice Consiliul Concurenței chiar dacă tranzacția e aprobată în UE?
0
0
0

Regulile de concurență și platformele online

Nu sunt răspunsuri
07.01.2025
Cum se aplică Legea concurenței în cazul platformelor digitale care pun în contact vânzători și cumpărători? Pot fi considerate dominanți dacă au trafic masiv?
0
0
0
Afișați tot