Controlul fuziunilor transfrontaliere - Avocati-md.com

Controlul fuziunilor transfrontaliere

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

08.12.2024

Dacă un grup internațional achiziționează o companie locală, trebuie să notifice Consiliul Concurenței chiar dacă tranzacția e aprobată în UE?

Răspuns 09.12.2024
Data răspunsului: 09.12.2024

Da, chiar dacă tranzacția a primit undă verde de la Comisia Europeană, dacă societatea din Moldova are cifră de afaceri relevantă pe piața locală și depășește pragurile stabilite de Legea concurenței, e necesară o notificare la Consiliul Concurenței moldovean. Autoritatea locală va evalua impactul specific pe piața națională. Există cooperare între instituțiile de concurență, însă deciziile Comisiei Europene nu înlocuiesc automat avizul autohton. În practică, firmele transmit documentele de evaluare deja întocmite (ex. market share, analize economice) și așteaptă decizia locală. Dacă fuziunea nu ridică obstacole, Consiliul emite o autorizare, poate cu condiții. Lipsa notificării atrage riscuri semnificative, inclusiv amenzi și potențiala invalidare a operațiunii pe teritoriul Moldovei.

Похожие вопросы

Monitorizarea piețelor și studiile sectoriale

Nu sunt răspunsuri
21.01.2025
Consiliul Concurenței efectuează studii sectoriale pentru a vedea dacă anumite piețe funcționează corect. Ce implică un astfel de studiu și ce se întâmplă dacă se depistează probleme concurențiale?
0
0
0

Criteriile de definire a pieței relevante

Nu sunt răspunsuri
30.12.2024
De ce e important să se definească piața relevantă (geografic și produs) într-o investigație de concurență? Cum influențează acest lucru evaluarea poziției dominante?
0
0
0

Abuzul de dependență economică

Nu sunt răspunsuri
12.11.2024
Este posibil să existe un abuz de tip concurențial și dacă o firmă nu e neapărat dominantă, dar clienții săi depind semnificativ de ea? Cum se definește dependența economică?
0
0
0
Afișați tot