Cum se poate renunța la moștenire și care sunt efectele? - Avocati-md.com

Cum se poate renunța la moștenire și care sunt efectele?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

18.12.2024

Uneori, moștenirea are datorii mari ori moștenitorul nu vrea să se implice. Cum poate renunța legal la cota sa și ce consecințe atrage?

Răspuns 20.12.2024
Data răspunsului: 20.12.2024

Renunțarea la moștenire se face printr-o declarație autentică la notar în termen de 3 luni de la data decesului (sau de la data la care moștenitorul a aflat despre deces), conform Codului civil. E un act unilateral și irevocabil. Dacă renunți, se consideră că nu ai fost niciodată moștenitor, neavând drept la bunuri, dar nici nu răspunzi de datoriile defunctului. Partea la care ai renunțat revine altor moștenitori (dacă există) ori, în lipsă, statului. Trebuie să fii conștient că, odată renunțat, nu te mai poți răzgândi. Renunțarea e utilă când pasivul succesoral e mare sau când, din motive personale, nu dorești implicare. Notarul înregistrează actul de renunțare și îl menționează la întocmirea certificatului de moștenitor pentru ceilalți beneficiari.

Похожие вопросы

Care e termenul de acceptare a moștenirii?

Nu sunt răspunsuri
15.11.2024
În cât timp trebuie să accept moștenirea, altfel o pierd? Se calculează de la deces ori de la luarea la cunoștință? Poate fi prelungit?
0
0
0

Ce se întâmplă cu datoriile defunctului?

Nu sunt răspunsuri
03.12.2024
Vreau să știu dacă moștenitorii trebuie să plătească toate datoriile defunctului și până la ce limită. Pot fi obligați să dea din propriile bunuri?
0
0
0
Afișați tot