Med-arb național: e recunoscut de Codul de Procedură Civilă? - Avocati-md.com

Med-arb național: e recunoscut de Codul de Procedură Civilă?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

20.01.2025

Plănuim o convenție care spune: „Mai întâi mediere, apoi, dacă nu reușește, același mediator devine arbitru”. E recunoscut acest format hibrid de CPC sau pot apărea obiecții?

Răspuns 23.01.2025
Data răspunsului: 23.01.2025

Deși nu există o interdicție expresă în Codul de Procedură Civilă, practica arată că med-arb ridică probleme de imparțialitate. Dacă același mediator a auzit confidențial anumite argumente, ar putea fi subiectiv ca arbitru. Părțile trebuie să consimtă expres că acceptă transformarea mediatorului în arbitru. Orice obiecție tardivă privind imparțialitatea poate fi ridicată ulterior la momentul confirmării. Pe plan internațional, med-arb e permis, dar trebuie clauze clare care să asigure că părțile știu riscurile. Instanțele moldovenești tind să nu anuleze hotărârea arbitrală doar pentru motivul comasării rolurilor, dacă părțile și-au exprimat acordul explicit. Totuși, e prudent să aveți un document separat care să arate că ați fost informați despre implicațiile confidențialității și ați acceptat voluntar.

Похожие вопросы

Procedura de arbitraj în construcții și expertize tehnice

Nu sunt răspunsuri
10.12.2024
Disputa mea privește un contract de antrepriză în construcții, unde calitatea lucrărilor și întârzierile sunt contestate. În arbitraj, pot să cer o expertiză tehnică independentă și cum se desfășoară?
0
0
0

Procura pentru reprezentare în arbitraj

Nu sunt răspunsuri
22.11.2024
Pot împuternici o persoană să mă reprezinte într-o procedură arbitrală printr-o procură notarială, la fel ca în instanță, sau există o formă specială de mandat?
0
0
0
Afișați tot