- Acasă
- Întrebări
Întrebări pentru avocați Găsit 78
- Toate întrebările
- Arbitrajul și rezolvarea alternativă a disputelor
- Asistență juridică pentru străini
- Drept bancar și financiar
- Dreptul administrativ
- Dreptul asigurărilor
- Dreptul auto
- Dreptul aviației
- Dreptul concurenței
- Dreptul construcțiilor
- Dreptul corporativ
- Dreptul cosmeticii
- Dreptul educației
- Dreptul energetic
- Dreptul familiei
- Dreptul fiscal
- Dreptul internațional
- Dreptul investițiilor
- Dreptul locuinței
- Dreptul migratoriu
- Dreptul moștenirii
- Dreptul muncii
- Dreptul penal
- Dreptul pensiilor
- Dreptul publicității
- Dreptul sportului
- Dreptul transporturilor
- Dreptul vamal
- Proprietatea intelectuală
Dacă am o clauză de penalități contractuale (e.g. 1% pe zi de întârziere), arbitrii pot să recalculeze sau să reducă suma penalităților la pronunțarea hotărârii?
Pentru a evita tribunalele naționale, vrem să redactăm o convenție arbitrală în contractul nostru de licențiere. Ce elemente obligatorii trebuie incluse și cum ne asigurăm că este validă în fața instanțelor, atât naționale, cât și internaționale?
Am văzut uneori în contracte că „Hotărârea arbitrală este definitivă și nu se poate ataca prin nicio cale de atac”. Dar legea menționează totuși posibilitatea de anulare. Efectiv, pot părțile să excludă această cale legală de contestare?
Doresc să public un extras dintr-o hotărâre arbitrală câștigată de mine, să o folosesc drept precedent. Sunt liber să o fac?
Unele instituții oferă un fast-track arbitration pentru litigii cu valoare mică. E oare la fel de cuprinzător și poate tribunalul să examineze aprofundat toate probele?
Într-un contract de distribuție cu clauză arbitrală, una dintre părți a cesionat drepturile și obligațiile către o altă firmă. Mai e valabil arbitrajul pentru succesor?
M-am gândit să contractez o poliță de asigurare de protecție juridică, care să acopere cheltuielile de arbitraj și avocați. Aceste polițe funcționează și pentru litigiile internaționale? Există restricții?
Am rezolvat pe cale amiabilă un litigiu comercial prin mediere. Am primit o sumă compensatorie de la cealaltă parte. Fiind confidențial, cum declar această sumă din punct de vedere fiscal? Pot fi probleme că acordul e secret?
În disputele complicate, mediatorul a sugerat să apelăm la un expert tehnic care să explice aspecte complicate pentru ambele părți. Cum se procedează și cine suportă costurile?
Presupun că medierea e mai ieftină decât arbitrajul, dar ce factori determină costurile? Honorariul mediatorului, durata, numărul de ședințe?