- Acasă
- Întrebări
Întrebări pentru avocați Găsit 26
- Toate întrebările
- Arbitrajul și rezolvarea alternativă a disputelor
- Asistență juridică pentru străini
- Drept bancar și financiar
- Dreptul administrativ
- Dreptul asigurărilor
- Dreptul auto
- Dreptul aviației
- Dreptul concurenței
- Dreptul construcțiilor
- Dreptul corporativ
- Dreptul cosmeticii
- Dreptul educației
- Dreptul energetic
- Dreptul familiei
- Dreptul fiscal
- Dreptul internațional
- Dreptul investițiilor
- Dreptul locuinței
- Dreptul migratoriu
- Dreptul moștenirii
- Dreptul muncii
- Dreptul penal
- Dreptul pensiilor
- Dreptul publicității
- Dreptul sportului
- Dreptul transporturilor
- Dreptul vamal
- Proprietatea intelectuală
Cum se declanșează procesul de adopție în Republica Moldova, ce acte trebuie prezentate și care e rolul Direcției pentru protecția copilului? Mă interesează și cât durează procedura.
Dacă unul dintre soți nu are venituri și are nevoie de sprijin financiar, e obligatoriu ca celălalt soț să-i ofere bani? Cum reglementează legea acest aspect?
Dacă locuim împreună de mai mulți ani, fără să fim căsătoriți, avem aceleași drepturi ca soții, în privința bunurilor sau succesiunii? Există “parteneriat civil” reglementat?
Vrem să punem niște fonduri bancare pe numele copilului. E necesar un contract special? Codul familiei menționează ceva despre administrarea bunurilor minore?
La divorț, avem un copil de 5 ani. Cum decide instanța cui îi va fi încredințat copilul? Ce se ia în considerare, contează dorința copilului și situația economică a părinților?
Suntem în proces de divorț și dorim să stabilim cuantumul pensiei alimentare pentru copil. Mă interesează pe ce criterii se calculează această pensie, cine o stabilește și dacă pot conveni părinții direct asupra unei sume.
Avem un apartament și o mașină cumpărate în timpul căsătoriei. Vrem să știm care e cota fiecăruia și cum se calculează bunurile proprii. Ce stabilește legea despre partaj?
Am auzit că, la divorț, se poate stabili un “plan parental”, în loc să lăsăm totul la decizia instanței. În ce constă și cum se semnează acest acord?
Dacă soțul vrea să vândă mașina cumpărată în timpul căsătoriei, poate face asta fără consimțământul soției? Ce implică legea proprietății comune în acest caz?
Dacă un minor a rămas temporar fără îngrijirea părinților plecați peste hotare, se aplică conceptul de “copil aflat în dificultate”? Cum îl protejează legea?