Poate fi atacat un testament pe motiv de incapacitate mentală? - Avocati-md.com

Poate fi atacat un testament pe motiv de incapacitate mentală?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

19.01.2025

Dacă suspectăm că defunctul, la momentul redactării testamentului, nu era lucid, se poate anula testamentul pentru lipsă de discernământ?

Răspuns 20.01.2025
Data răspunsului: 20.01.2025

Da, Codul civil permite contestarea testamentului în instanță invocând lipsa de capacitate de exercițiu a testatorului la data actului. Se cere probă medicală (diagnostic, antecedente psihiatrice, expertiză), martori care să confirme starea confuză sau influența puternică a altor persoane. Dacă se dovedește că testatorul nu a putut înțelege consecințele, testamentul e nul. Totuși, e necesar un dosar solid, pentru că legea prezumă validitatea până la proba contrarie. E și un termen de contestare limitat (de exemplu, 1-3 ani de la deschiderea succesiunii). Dacă se constată nulitatea, moștenirea revine conform moștenirii legale sau altui testament anterior valabil.

Похожие вопросы

Ce înseamnă moștenirea legală?

Nu sunt răspunsuri
21.12.2024
Prin moștenire legală se înțelege transmiterea patrimoniului defunctului către moștenitori conform regulilor stabilite de Codul civil, în absența unui testament. Aș vrea să știu cine sunt prioritari în ordinea de succesiune legală, cum se împarte averea și dacă există condiții speciale în care unii moștenitori pot fi înlăturați.
Читать далее
0
0
0

Când devine succesoral un concubin?

Nu sunt răspunsuri
18.01.2025
Am trăit în concubinaj 10 ani, dar nu ne-am căsătorit. În caz de deces, pot moșteni ceva? Codul civil prevede ceva pentru partenerii necăsătoriți?
0
0
0

Ce înseamnă dezbaterea succesiunii la notar?

Nu sunt răspunsuri
22.12.2024
Când decedează cineva, moștenitorii trebuie să meargă la notar pentru “dezbaterea succesiunii”. În ce constă acest proces și ce acte se emit la final?
0
0
0

Care e termenul de acceptare a moștenirii?

Nu sunt răspunsuri
15.11.2024
În cât timp trebuie să accept moștenirea, altfel o pierd? Se calculează de la deces ori de la luarea la cunoștință? Poate fi prelungit?
0
0
0
Afișați tot