Se pot unifica mai multe litigii într-o singură procedură arbitrală? - Avocati-md.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Se pot unifica mai multe litigii într-o singură procedură arbitrală?

Se pot unifica mai multe litigii într-o singură procedură arbitrală?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
1

02.12.2024

Am două litigii diferite, dar între aceleași părți și sub același contract. Putem să cerem să fie consolidate într-un singur arbitraj, pentru a evita costuri duble?

Răspuns 07.12.2024
Data răspunsului: 07.12.2024

Multe reguli arbitrale (de exemplu, cele ale Camerei de Comerț Internaționale) prevăd clauze de consolidare a arbitrajelor (consolidation). Tribunalul arbitral sau instituția pot aproba unificarea cauzelor atunci când părțile sunt aceleași, conflictul de fond are legătură strânsă și convențiile arbitrale nu se contrazic. E necesar fie acordul părților, fie ca regulile să confere puterea de a decide consolidarea. Avantajul e eficiența procedurală și evitarea hotărârilor contradictorii. Dacă una dintre părți se opune, decizia revine adesea instituției de arbitraj, care va evalua dacă unificarea nu prejudiciază drepturile procedurale. În arbitraj ad-hoc, trebuie acordul expres al părților.

Похожие вопросы

Medierea poate fi făcută obligatorie de un contract?

Nu sunt răspunsuri
10.01.2025
Într-un contract comercial am introdus o clauză prin care părțile se obligă să parcurgă medierea înainte de orice litigiu. Totuși, dacă una dintre părți refuză să participe la mediere, e obligată legal să se prezinte? Sau poate fi obligată să-și desemneze un mediator?
0
0
2

Când e utilă medierea penală și în ce condiții?

Nu sunt răspunsuri
29.11.2024
Am auzit că și în caz de infracțiuni poate avea loc o mediere penală, unde victima și făptuitorul discută despăgubiri și împăcare. Cum funcționează acest mecanism și ce efecte juridice produce?
0
0
1

Cât costă medierea față de arbitraj?

Nu sunt răspunsuri
23.01.2025
Presupun că medierea e mai ieftină decât arbitrajul, dar ce factori determină costurile? Honorariul mediatorului, durata, numărul de ședințe?
0
0
0

Care e rolul mediatorului într-o mediere comercială?

Nu sunt răspunsuri
29.12.2024
Am fost sfătuit să încerc medierea într-un conflict cu un partener de afaceri. Vreau să înțeleg însă ce face exact un mediator: se comportă ca un judecător care decide, sau doar facilitează discuțiile?
0
0
1

Asigurare de protecție juridică pentru costuri de arbitraj

Nu sunt răspunsuri
26.01.2025
M-am gândit să contractez o poliță de asigurare de protecție juridică, care să acopere cheltuielile de arbitraj și avocați. Aceste polițe funcționează și pentru litigiile internaționale? Există restricții?
0
0
0
Afișați tot