Ce este convenția arbitrală și cum se redactează corect? - Avocati-md.com

Ce este convenția arbitrală și cum se redactează corect?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
3

31.01.2025

Pentru a evita tribunalele naționale, vrem să redactăm o convenție arbitrală în contractul nostru de licențiere. Ce elemente obligatorii trebuie incluse și cum ne asigurăm că este validă în fața instanțelor, atât naționale, cât și internaționale?

Răspuns 31.01.2025
Data răspunsului: 31.01.2025

O convenție arbitrală este acel acord între părți care prevede că orice litigiu (sau anumite litigii) va fi soluționat prin arbitraj. Elementele esențiale includ: (1) manifestarea clară a intenției de a recurge la arbitraj și de a exclude competența instanțelor ordinare, (2) desemnarea regulilor de arbitraj (instituția arbitrală sau ad-hoc), (3) locul arbitrajului, (4) numărul și modul de numire a arbitrilor, (5) legea aplicabilă litigiului, dacă e relevant. Pentru validitatea internațională, e recomandat să menționați Convenția de la New York privind recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale și să vă asigurați că textul este limpede, fără ambiguități. O formulare tip „Toate disputele decurgând din sau în legătură cu acest contract vor fi soluționate definitiv prin arbitraj în conformitate cu regulile ...” este adesea folosită pentru claritate.

Похожие вопросы

Medierea poate fi făcută obligatorie de un contract?

Nu sunt răspunsuri
10.01.2025
Într-un contract comercial am introdus o clauză prin care părțile se obligă să parcurgă medierea înainte de orice litigiu. Totuși, dacă una dintre părți refuză să participe la mediere, e obligată legal să se prezinte? Sau poate fi obligată să-și desemneze un mediator?
0
0
2

Clauza „fără recurs” în arbitraj: e valabilă?

Nu sunt răspunsuri
30.01.2025
Am văzut uneori în contracte că „Hotărârea arbitrală este definitivă și nu se poate ataca prin nicio cale de atac”. Dar legea menționează totuși posibilitatea de anulare. Efectiv, pot părțile să excludă această cale legală de contestare?
0
0
1

Arbitrii pot acorda daune morale în arbitraj comercial?

Nu sunt răspunsuri
18.12.2024
Într-un litigiu contractual, pe lângă daune materiale, doresc despăgubiri pentru atingerea imaginii și daune morale. Tribunalul arbitral are competența să dispună astfel de despăgubiri?
0
0
0

Partaj succesoral prin arbitraj: e posibil?

Nu sunt răspunsuri
21.12.2024
Moștenitorii se ceartă privind partajul bunurilor succesorale. Unii ar vrea să meargă la arbitraj, să evite instanța. E admisibil arbitrajul în materie de drept succesoral?
0
0
0

Poate arbitrajul să fie folosit în conflicte de muncă?

Nu sunt răspunsuri
23.12.2024
Am un conflict de muncă cu angajatorul meu, legat de plata unor bonusuri și am văzut în contract o clauză „Litigiile se rezolvă prin arbitraj”. Este validă o astfel de clauză în domeniul muncii, unde drepturile salariaților sunt protejate de legislația muncii?
0
0
2
Afișați tot