Înregistrarea dreptului de proprietate la cadastru după construcție - Avocati-md.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Înregistrarea dreptului de proprietate la cadastru după construcție

Înregistrarea dreptului de proprietate la cadastru după construcție

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

04.12.2024

După recepția la terminarea lucrărilor, care sunt pașii pentru a înregistra noul imobil la OCPI (Oficiul Cadastral)? Cum obțin numărul cadastral și ce acte prezint?

Răspuns 08.12.2024
Data răspunsului: 08.12.2024

După finalizarea construcției și semnarea procesului-verbal de recepție, proprietarul se prezintă la Oficiul Cadastral Teritorial (echivalentul instituției de cadastru) cu certificatul de urbanism, autorizația de construire, procesul-verbal de recepție finală, documentația tehnică (plan de amplasament, relevee, extras topografic), precum și actul de identitate. Se completează cererea de înscriere a dreptului de proprietate, se achită taxa de registru. Funcționarul cadastral verifică coerența documentelor, atribuie numărul cadastral noului imobil (sau extinde numărul dacă e o supraetajare) și emite în final extrasele și certificatul de înscriere. Abia atunci proprietarul are un drept de proprietate opozabil terților și poate tranzacționa imobilul, ipoteca sau primi utilități în mod oficial.

Похожие вопросы

Norme antiseismice și controlul calității structurii

Nu sunt răspunsuri
01.12.2024
Există prevederi obligatorii legate de construcțiile rezistente la cutremur în Moldova? Cine stabilește zonele seismice și ce se întâmplă dacă un constructor nu respectă aceste norme?
0
0
2

Ce condiții legale se aplică pentru demolarea unei construcții?

Nu sunt răspunsuri
17.11.2024
Am moștenit o casă foarte veche și doresc să o demolez, însă nu sunt sigur ce aprobări trebuie să obțin. Există o autorizație și pentru demolare sau pot pur și simplu s-o dărâm? Și dacă imobilul e monument istoric, se aplică un regim special?
0
0
2

Care sunt competențele Inspectoratului de Stat în Construcții?

Nu sunt răspunsuri
09.11.2024
Am auzit că Inspectoratul de Stat în Construcții face controale și poate aplica sancțiuni pe șantier. Mă interesează care e baza legală a acestei instituții, ce drepturi are, inclusiv să oprească lucrările și să sancționeze financiar constructorii. De asemenea, cum pot eu, ca beneficiar, să sesizez Inspectoratul dacă constat probleme?
Читать далее
0
0
2
Afișați tot