Pot ataca hotărârea arbitrală la o instanță judecătorească? - Avocati-md.com

Pot ataca hotărârea arbitrală la o instanță judecătorească?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
1

30.11.2024

După ce s-a pronunțat o hotărâre arbitrală nefavorabilă mie, aș vrea să știu dacă pot face recurs la o instanță pentru a obține anularea sau rejudecarea cauzei. În ce condiții poate fi contestată hotărârea arbitrală?

Răspuns 03.12.2024
Data răspunsului: 03.12.2024

În general, hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie, neexistând o cale de recurs pe fond. Totuși, Legea cu privire la arbitraj prevede posibilitatea de a cere instanței de judecată din raza locului arbitrajului să anuleze hotărârea doar pentru motive stricte: nulitatea convenției arbitrale, încălcarea ordinii publice, nerespectarea normelor procedurale esențiale sau depășirea competenței de către tribunalul arbitral. Anularea nu conduce la rejudecarea fondului, ci la constatarea lipsei condițiilor de validitate. Dacă niciunul dintre aceste motive nu este valid, hotărârea arbitrală rămâne în picioare și poate fi executată silit prin intermediul instanței, la fel ca un titlu executoriu.

Похожие вопросы

Termenul de soluționare a unui arbitraj

Nu sunt răspunsuri
18.01.2025
Exisă un termen limită în care tribunalul arbitral trebuie să pronunțe hotărârea? Un litigiu de arbitraj se poate prelungi la nesfârșit?
0
0
2

Asigurare de protecție juridică pentru costuri de arbitraj

Nu sunt răspunsuri
26.01.2025
M-am gândit să contractez o poliță de asigurare de protecție juridică, care să acopere cheltuielile de arbitraj și avocați. Aceste polițe funcționează și pentru litigiile internaționale? Există restricții?
0
0
0

Tribunalul arbitral poate ordona daune punitive?

Nu sunt răspunsuri
27.11.2024
În anumite jurisdicții (precum SUA) există conceptul de punitive damages. Dacă am prevăzut lege americană într-un contract cu arbitraj la Chișinău, arbitrii pot acorda astfel de daune punitive?
0
0
2

Care este diferența între arbitrajul instituțional și cel ad-hoc?

Nu sunt răspunsuri
12.11.2024
Aud des despre arbitraj instituțional, de exemplu la o curte arbitrală, dar și despre arbitraj ad-hoc, unde părțile își stabilesc propriile reguli. Cum se deosebesc aceste două tipuri, ce avantaje și dezavantaje prezintă și ce ar trebui să iau în considerare când aleg o formă sau alta?
0
0
1
Afișați tot