Medierea în litigii familiale transfrontaliere și recunoașterea acordului - Avocati-md.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Medierea în litigii familiale transfrontaliere și recunoașterea acordului

Medierea în litigii familiale transfrontaliere și recunoașterea acordului

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

12.12.2024

Am un litigiu de divorț cu element transfrontalier (soțul e cetățean străin), iar mediatorul nostru a propus un acord pentru custodie și pensie alimentară. E recunoscut acest acord în altă țară?

Răspuns 16.12.2024
Data răspunsului: 16.12.2024

Litigiile familiale transfrontaliere sunt guvernate de convenții precum Convenția de la Haga, Regulamentul Bruxelles II bis (dacă vorbim de state UE) etc. Un acord de mediere privind custodia, programul de vizitare și pensia alimentară poate fi recunoscut internațional dacă e omologat de o instanță sau notar, obținându-se un titlu executoriu. Procedura de recunoaștere variază în funcție de țara destinatară. Uneori, părțile pot semna un acord de mediere și apoi pot cere instanței validarea (hotărâre de expedient). Această decizie, fiind judecătorească, are o forță mai mare la nivel transfrontalier. Concret, e indicat să verificați legislația țării străine sau convenția bilaterală privind recunoașterea hotărârilor și să formalizați acordul conform cerințelor legale.

Похожие вопросы

Arbitrii pot acorda daune morale în arbitraj comercial?

Nu sunt răspunsuri
18.12.2024
Într-un litigiu contractual, pe lângă daune materiale, doresc despăgubiri pentru atingerea imaginii și daune morale. Tribunalul arbitral are competența să dispună astfel de despăgubiri?
0
0
0

Hotărârile arbitrale pot fi publicate?

Nu sunt răspunsuri
29.01.2025
Doresc să public un extras dintr-o hotărâre arbitrală câștigată de mine, să o folosesc drept precedent. Sunt liber să o fac?
0
0
1

Pot ataca hotărârea arbitrală la o instanță judecătorească?

Nu sunt răspunsuri
30.11.2024
După ce s-a pronunțat o hotărâre arbitrală nefavorabilă mie, aș vrea să știu dacă pot face recurs la o instanță pentru a obține anularea sau rejudecarea cauzei. În ce condiții poate fi contestată hotărârea arbitrală?
0
0
1
Afișați tot