Când este obligatoriu să se încheie un contract individual de muncă în scris? - Avocati-md.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Când este obligatoriu să se încheie un contract individual de muncă în scris?

Când este obligatoriu să se încheie un contract individual de muncă în scris?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

15.11.2024

Poate firma să mă angajeze verbal, fără acte, dacă suntem de acord asupra salariului și programului? E legal?

Răspuns 17.11.2024
Data răspunsului: 17.11.2024

Codul muncii cere ca orice raport de muncă să fie formalizat printr-un contract individual de muncă în scris, semnat de părți și înregistrat de angajator în registrul de evidență. Un acord verbal nu e valabil și îl lasă pe salariat neprotejat: nu are dovada vechimii, nu i se plătesc contribuțiile la buget etc. De asemenea, lipsa contractului e contravenție sau chiar infracțiune, clasificată drept “muncă la negru”. Angajatorul riscă amenzi substanțiale. E obligatoriu, deci, să semnați un contract înainte de a începe efectiv munca, conform normelor privind securitatea, plata, concediul și asigurările sociale. În lipsa lui, salariatul poate raporta situația la Inspecția Muncii.

Похожие вопросы

Cine decide programul de lucru flexibil?

Nu sunt răspunsuri
01.12.2024
Uneori salariații doresc program flexibil (de ex. 4 ore dimineața, 4 seara). Poate angajatorul refuza? Ce condiții prevede Codul muncii?
0
0
1

Cum se reglementează telemunca?

Nu sunt răspunsuri
16.12.2024
După pandemie, mulți muncesc de acasă. E reglementată telemunca în Codul muncii moldovenesc și ce clauze se pun în contract?
0
0
1

Care este conținutul minim obligatoriu al unui contract individual de muncă?

Nu sunt răspunsuri
09.11.2024
Un contract de muncă semnat între angajator și salariat trebuie să conțină datele de identificare ale părților, funcția sau profesia, drepturile și obligațiile, condițiile de salarizare, programul de lucru, concediile și durata contractului, dacă este pe termen determinat ori nedeterminat. De asemenea, e necesară menționarea perioadei de probă, dacă se instituie, și a altor clauze specifice (confidențialitate, neconcurență) atunci când legea permite. Fără aceste elemente, contractul poate fi considerat nevalid ori incomplet.
Читать далее
0
0
1
Afișați tot