În ce situații poate fi folosit arbitrajul de urgență (emergency arbitration)? - Avocati-md.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • În ce situații poate fi folosit arbitrajul de urgență (emergency arbitration)?

În ce situații poate fi folosit arbitrajul de urgență (emergency arbitration)?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

29.11.2024

Unii administratori de arbitraj internațional oferă proceduri de arbitraj de urgență, unde un arbitru este desemnat rapid să decidă măsuri provizorii. E recunoscut acest tip de arbitraj și în Republica Moldova? Se aplică măsurile luate de arbitrul de urgență?

Răspuns 02.12.2024
Data răspunsului: 02.12.2024

Arbitrajul de urgență este un mecanism prevăzut de regulile unor instituții (precum ICC, SCC, etc.) care permit numirea rapidă a unui arbitru înainte de constituirea completului principal, pentru a acorda măsuri provizorii (e.g. interdicția de a vinde active, conservarea bunurilor). În Republica Moldova, dacă părțile acceptă regulile instituției de arbitraj care prevăd emergency arbitration, atunci această procedură poate fi validă, cu condiția să nu contravină ordinii publice. Măsurile dispuse de arbitrul de urgență sunt executate voluntar de părți sau pot fi transformate ulterior în ordonanțe provizorii recunoscute de instanță, în funcție de fiecare jurisdicție. Totuși, legislația moldovenească nu are o reglementare specifică a arbitrajului de urgență, astfel că e nevoie de acordul expres al părților și recunoașterea convenției arbitrale. Este un mod practic de a obține protecție rapidă înainte de a se constitui completul arbitral obișnuit.

Похожие вопросы

Arbitrajul internațional ICSID și disputele investiționale

Nu sunt răspunsuri
21.11.2024
În contractele investiționale dintre investitori străini și stat poate fi prevăzut arbitraj ICSID (Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile). Ce semnificație are această instituție și cum se desfășoară procedura?
0
0
3

Când e utilă medierea penală și în ce condiții?

Nu sunt răspunsuri
29.11.2024
Am auzit că și în caz de infracțiuni poate avea loc o mediere penală, unde victima și făptuitorul discută despăgubiri și împăcare. Cum funcționează acest mecanism și ce efecte juridice produce?
0
0
1

E medierea online valabilă la fel ca cea față în față?

Nu sunt răspunsuri
09.12.2024
În ultimul timp, datorită distanței și pandemiei, prefer să negociez prin videoconferință cu cealaltă parte și cu mediatorul. Se recunoaște valabilitatea unei medieri desfășurate în totalitate online?
0
0
1

Tribunalul arbitral poate ordona daune punitive?

Nu sunt răspunsuri
27.11.2024
În anumite jurisdicții (precum SUA) există conceptul de punitive damages. Dacă am prevăzut lege americană într-un contract cu arbitraj la Chișinău, arbitrii pot acorda astfel de daune punitive?
0
0
2
Afișați tot