Insolvența unei bănci și protecția deponenților - Avocati-md.com

Insolvența unei bănci și protecția deponenților

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

30.12.2024

Dacă banca la care am depozite intră în insolvență, cum îmi recuperez banii? Cine se ocupă de procedură și în ce ordine se plătesc creditorii?

Răspuns 03.01.2025
Data răspunsului: 03.01.2025

În cazul în care BNM constată probleme grave și se decide retragerea licenței băncii, începe procedura de lichidare. Un lichidator desemnat de BNM administrează activele și rambursează creditorii conform ordinii legale: prioritar se plătesc sumele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor către persoanele fizice până la plafon (ex. 50 000 lei). Apoi se împarte restul activelor către creditori, inclusiv deponenții care au depozite peste plafon, dar nu există garanția recuperării integrale. Procesul poate dura luni sau ani. Orice sumă recuperată e distribuită proporțional gradului de prioritate (salarii restante, creditori garantați, deponenți negaranți etc.). E un motiv pentru care Fondul de Garantare există, pentru a proteja micii deponenți.

Похожие вопросы

Cum înființez un cont de capital pentru SRL-ul meu?

Nu sunt răspunsuri
09.01.2025
Am nevoie să aportez capitalul social la o nouă societate cu răspundere limitată și aș vrea să știu dacă e necesar un cont de capital separat, ce documente se cer și cum are loc confirmarea depunerii banilor. De asemenea, cum raportăm aceste sume la organele de stat?
0
0
1

Cum obțin un împrumut pentru IMM, garantat de stat?

Nu sunt răspunsuri
16.12.2024
Am o întreprindere mică și medie (IMM) și doresc un credit bancar cu garanția statului. Aș vrea să știu care instituție oferă aceste garanții și care e procedura de aprobare, inclusiv costurile implicate.
0
0
1
Afișați tot