Punctul final: recunoașterea forței executorii a hotărârii arbitrale locale - Avocati-md.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Punctul final: recunoașterea forței executorii a hotărârii arbitrale locale

Punctul final: recunoașterea forței executorii a hotărârii arbitrale locale

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
2

18.12.2024

Odată ce am obținut o hotărâre de la un tribunal arbitral din Chișinău, cum procedez să o pun în executare, dacă cealaltă parte refuză să plătească? Este la fel de simplu ca în cazul unei hotărâri de instanță civilă?

Răspuns 18.12.2024
Data răspunsului: 18.12.2024

Da, hotărârea arbitrală pronunțată în Republica Moldova poate fi recunoscută drept titlu executoriu de către instanța competentă (Judecătoria în a cărei rază se află domiciliul debitorului sau sediul, de obicei). Trebuie să prezentați textul hotărârii arbitrale, contractul cu clauza arbitrală și să solicitați investirea cu formulă executorie, conform Codului de procedură civilă. Instanța va analiza dacă hotărârea nu contravine ordinii publice și dacă procedura arbitrală a fost respectată. Dacă nu există impedimente, veți obține încheierea de încuviințare a executării, iar apoi puteți merge la executorul judecătoresc pentru executare silită (poprire conturi, sechestru etc.). Procedura e destul de rapidă, de obicei mai scurtă decât un proces civil obișnuit.

Похожие вопросы

Partaj succesoral prin arbitraj: e posibil?

Nu sunt răspunsuri
21.12.2024
Moștenitorii se ceartă privind partajul bunurilor succesorale. Unii ar vrea să meargă la arbitraj, să evite instanța. E admisibil arbitrajul în materie de drept succesoral?
0
0
0

Pot ataca hotărârea arbitrală la o instanță judecătorească?

Nu sunt răspunsuri
30.11.2024
După ce s-a pronunțat o hotărâre arbitrală nefavorabilă mie, aș vrea să știu dacă pot face recurs la o instanță pentru a obține anularea sau rejudecarea cauzei. În ce condiții poate fi contestată hotărârea arbitrală?
0
0
1

Participarea experților contabili în arbitrajul de acționari

Nu sunt răspunsuri
08.12.2024
Sunt acționar minoritar într-o societate unde suspectez nereguli financiare. Doresc să merg la arbitraj pentru a clarifica daunele, invitând un expert contabil. Tribunalul arbitral poate forța societatea să prezinte registre contabile confidențiale?
0
0
1

Care este diferența între arbitrajul instituțional și cel ad-hoc?

Nu sunt răspunsuri
12.11.2024
Aud des despre arbitraj instituțional, de exemplu la o curte arbitrală, dar și despre arbitraj ad-hoc, unde părțile își stabilesc propriile reguli. Cum se deosebesc aceste două tipuri, ce avantaje și dezavantaje prezintă și ce ar trebui să iau în considerare când aleg o formă sau alta?
0
0
1
Afișați tot