Partaj succesoral prin arbitraj: e posibil? - Avocati-md.com

Partaj succesoral prin arbitraj: e posibil?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

21.12.2024

Moștenitorii se ceartă privind partajul bunurilor succesorale. Unii ar vrea să meargă la arbitraj, să evite instanța. E admisibil arbitrajul în materie de drept succesoral?

Răspuns 22.12.2024
Data răspunsului: 22.12.2024

Litigiile privind moștenirea implică de regulă aspecte indisponibile (de ex. recunoașterea calității de moștenitor) ce țin de ordine publică, care, conform legii, pot fi de competența exclusivă a instanței. Dacă există aspecte patrimoniale ce pot fi separate de statutul moștenitorilor, părțile major/având capacitate deplină pot decide un arbitraj legat de modul de evaluare și lichidare a bunurilor. Totuși, recunoașterea moștenitorilor, cota fiecăruia, contestarea unui testament invalid nu se pot stabili prin arbitraj. E recomandabil să verificați legislația locală, dar în general, problemele ce țin de filiație, statut personal sau moștenire nu pot fi supuse arbitrajului. Părțile pot folosi medierea pentru a găsi un acord de partaj, dar validarea finală se face adesea la notar sau în instanță.

Похожие вопросы

Ce se înțelege prin conciliere judiciară?

Nu sunt răspunsuri
01.12.2024
În faza inițială a unui proces civil, judecătorul mi-a propus concilierea judiciară, un fel de discuție condusă de instanță pentru a ne înțelege. E diferită de mediere sau arbitraj?
0
0
0

Ce este convenția arbitrală și cum se redactează corect?

Nu sunt răspunsuri
31.01.2025
Pentru a evita tribunalele naționale, vrem să redactăm o convenție arbitrală în contractul nostru de licențiere. Ce elemente obligatorii trebuie incluse și cum ne asigurăm că este validă în fața instanțelor, atât naționale, cât și internaționale?
0
0
3
Afișați tot